Helena Fiedler svarar: rekrytering och search

I alla tider har man jobbat med traditionell rekrytering men i takt med att det har blivit allt svårare att hitta rätt personer för tjänster har efterfrågan på search ökat. Vi satte oss ned med Helena Fiedler, vår rekryteringsexpert, för att höra mer om tjänsterna rekrytering och search. 

Varje rekrytering är unik – och en viktig investering för alla företag. Oak Consulting har en lång erfarenhet av rekryteringshantverket. Genom engagemang, god metodik och ett brett kontaktnät inom många olika branscher hjälper Oak Consulting företag att hitta rätt kompetens. En rekryteringsprocess är oftast ett utannonserat uppdrag men ibland behövs ett annat arbetssätt för att hitta rätt person för tjänsten. 

– En search-process passar bra vid sökande efter en specifik kompetens där efterfrågan är större än tillgången. Tillsammans går vi igenom var vi kan hitta lämpliga kandidater, för att sedan söka upp dessa personer och sälja in tjänsten och bolaget. När vi har gått igenom vilka kandidater som är intresserade av tjänsten tillsammans med vår uppdragsgivare sker ett sedvanligt rekryterings- och urvalsförande. 

Search handlar om så mycket mer än att söka efter människor på Google eller LinkedIn. Helena Fiedler menar bland annat att en analys av bolaget är en viktig del av arbetet. 

– När vi arbetar med search gör vi först en analys av bolaget gällande kultur, vilken fas bolaget befinner sig i och vilka utmaningar bolaget står inför – all information som kan vara av betydelse för att hitta rätt person för tjänsten utifrån olika variabler. Därefter arbetar vi systematiskt med att hitta just den kandidaten. 

Ny kompetens kan vara betydande för ett bolag. När en ny person kliver in i en organisation öppnas nya möjligheter till förändringar i arbetssätt och hur vi arbetar tillsammans. 

– Vi är duktiga på att förstå kundens affär och verksamhet, vilket är avgörande i en bra rekrytering. Det kan kanske tyckas självklart, men vi letar inte enbart efter rätt personlighet, vi letar efter rätt personlighet i förhållande till nyttan den gör för kunden. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är förrän du hittar rätt människa med rätt personlighet som du som företag får ut den riktigt stora effekten och skillnaden. Det vi gör är att hitta den där personen och jag törs påstå att vi är vassare än andra på det. 

2020 har varit ett ovanligt år, dels för samhället i stort men också för individen, företag och organisationer, vilket i sin tur påverkar våra beteenden och hur vi jobbar. 

– Jag väljer att vara en realistisk optimist. Utmaningen är att jobben förändras, inte minst under och efter en pandemi. Vi har fått ställa om till ett digitalt samhälle och i framtiden kommer troligen en hel del tjänster och processer både digitaliseras och automatiseras. Men jag vill ändå tro att människan gör skillnad och därför är jag övertygad om att det kommer finns ett fortsatt stort behov av våra tjänster i framtiden. 

Nyfiken på search eller rekrytering? Hör gärna av dig till Helena! 

Tillbaka