Framtidsspaning med Oak: Upskilling och Reskilling – ett måste för framtidens företag

Förmågan till och förutsättningar för Upskilling och Reskilling är avgörande för våra företags överlevnad framöver. Siffror visar att: 

  • 65 procent av dagens femåringar kommer jobba i yrken som ännu inte finns, det skrevs i Nature redan 2017.
  • 50 procent av jobben kommer vara automatiserade inom 20 år, det publicerade KTH redan 2015 på sin hemsida.
  • Halveringstakten av värdet av det vi kan är fem år i dagens innovationskraft och förändringstempo enligt Pär Lager, en av Nordens ledande innovatörer och experter inom lärarande och utveckling. 

Det är tre tydliga signaler som vi måste ta på allvar. Vi behöver lära oss mer i våra yrkesroller än någonsin tidigare för att vara relevanta och hänga med i utvecklingstakten. Hur gör vi det? Vilket är vårt ansvar i det som företag? Och vilket eget ansvar har individen i det här? Det är mycket vi behöver lära oss och implementera för att utveckla det vi behöver framåt. Vi måste våga förändra och utveckla våra förutsättningar till lärande på jobbet (Upskilling) samtidigt som det kommer in helt nya yrken och arbetsuppgifter. Vi behöver omskola många duktiga och dedikerade medarbetare (Reskilling) när de nya yrkena gör intåg hos oss. Med andra ord, vi kan ha ”rätt” personer med fel kunskap. Vi behöver lära oss i våra företag hur vi kan spana in i framtiden så vi kan ställa om och lära oss innan det är för sent. Vi ser att omvärldsanalys blir allt viktigare för att förstå vad som händer och vad som kan hända. 

Lära oss att lära, lära samtidigt som vi levererar och lära oss för att få leverera framöver är utmaningar som funnits en tid och där kraven på oss alla nu ökar. Vi på Oak har under en tid sett den här utvecklingen. Under året kommer vi att lansera nya tjänster som en del i att kunna bidra till er utveckling i den strategiska kompetensförsörjningen. 

Det är möjligt att få stöd i:

  • Employer Branding-frågor
  • Hur ni kan bygga upp en förändringstrygghet i er organisation
  • Hur ni ger medarbetare och ledare förutsättningar att skapa en lärande kultur
  • Hur ni kan ha strategier för rekryteringar av nya medarbetare och samtidigt utveckla befintliga medarbetare

Vår kunskap är er, vi finns tillgängliga att bidra till er utveckling i denna snabbföränderliga och komplexa värld. 

Vill du veta mer om hur du säkerställer framtidens kompetens? 
Boka gärna ett förutsättningslöst möte med oss så berättar vi mer.

Tillbaka